fbpx

Water- water warmtepomp

Hoe werkt een water- water warmtepomp?

Een water/water warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat via een gesloten of een open bron warmte onttrekt aan de aardbodem of – via panelen op het dak of de gevel van een gebouw – aan de buitenlucht. Met een water/water warmtepomp voorzie je je huis op een duurzame manier van cv-verwarming, warmtapwater en – op warme zomerdagen – van koeling.

Bodembron

Weergave bodembron

De grondtemperatuur is het hele jaar stabiel, hoe groter de diepte hoe stabieler het is. Geothermische warmtepompen gebruiken deze temperatuur als belangrijkste energiebron om warmte te produceren in de winter, koeling in de zomer en warm tapwater het hele jaar door. Gebruik makend van een schone, duurzame en gratis energiebron zoals die zich onder onze voeten bevindt.

Warmtepompen op basis van bodemenergie

ecoforest warmtepomp

Een water/water warmtepomp haalt met behulp van water wat door een bodemlus wordt gepompt, energie uit de bodem en transporteert deze naar de woning. Door het benutten van een natuurkundig proces van verdampen en comprimeren van een koudemiddel wordt energie in de wintermaanden heel efficiënt gebruikt voor de verwarming van de woning. In de warme maanden werkt het proces omgekeerd: dan wordt koude uit de grond gehaald om de woning te koelen. Het betreft hier passieve koeling; alleen een waterpomp is nodig om het koele water door de vloer te pompen.

Koelen

Het belang van koelen mag niet worden onderschat. Het aantal koeluren per jaar is ca. drie tot vier keer hoger dan het aantal uren dat de warmtepomp in verwarmingsmodus staat. Naast een comfortabel binnenklimaat heeft koeling nog een andere belangrijke reden. Hiermee wordt de bron namelijk weer opgewarmd (geregenereerd). Deze energie wordt vervolgens in de koude maanden weer benut voor verwarming. Koelen kost dus geen energie, maar levert juist energie op.